Auto

Polițiștii serviciului de Înmatriculări vor putea aplica amenzi șoferilor care nu-și preschimbă actele sau care nu-și radiază mașinile în termenul legal

Polițiștii serviciului de Înmatriculări vor putea aplica amenzi șoferilor care nu-și preschimbă actele sau care nu-și radiază mașinile în termenul legal. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică.

Obiectivul urmărit este de a armoniza cadrul legislativ privind circulația pe drumurile publice. Astfel, lucrătorii din cadrul serviciilor comunitare regim permise de conducere și înmatriculare vor putea constata și sancționa o serie de contravenții.
Un proiect de ordonanță de urgență, aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne, stabilește o serie de modificări care vizează armonizarea cadrului legislativ privind circulația pe drumurile publice.

Conform actului normativ, polițiștii din cadrul serviciilor comunitare permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi, în anumite situații, șoferilor și proprietarilor de autovehicule.

Aceștia vor putea sancționa pe acei șoferi care nu și-au schimbat permisul sau talonul auto ori dacă nu au radiat vehiculul deținut în termenul legal. De asemenea vor putea da amenzi celor care dețin simultan două permise de conducere naţionale, dintre care unul emis în străinătate. În plus, actul de reglementare mai prevede că proprietarii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

Una dintre cele mai importante schimbări propuse de ordonanță vizează abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor omunitare permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții. Șoferii vor putea fi amendați de către acești lucrători de poliție pentru mai multe încălcări ale legii.

Sancțiunile pe care le pot aplica polițiștii de la înmatriculări
Pot fi acordate amenzi, în baza acestei ordonanțe pentru neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund celor în vigoare.

De asemenea, este sancționată neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege.

Se mai sancționează deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru aceste tipuri de contravenții sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

sursa