Politica

Premierul Ludovic Orban: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație”

Premierul Ludovic Orban: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație”
Premierul Ludovic Orban: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație”

În cazul în care pandemia de coronavirus va continua pe o pantă ascendentă în România, reînceperea cursurilor din toamnă s-ar putea face tot online, fără a fi deschise unitățile de învătământ, avertizează premierul Ludovic Orban.

Totul depinde de evoluția pandemiei pe teritoriul țării și de respectarea normelor de igienă și distanțare socială impuse de autorități.

„Nu știm care va fi evoluția și trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al logisticii. Noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educație, să ne asigurăm că profesorii, învățătorii au capacitatea a transmite informații în orice fel de condiții, să pregătească cu mare migală începutul anului și să fim pregătiți pentru orice situație.
Am încredere în capacitatea dascălilor de a se adapta la orice situație, de a rămâne aproape de copii, chiar dacă nu toți vor fi în clase, chiar dacă legătura va fi o legătura prin fibră optică și prin intemediul ecranului de calculator”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Nu a fost uşor să luăm decizia de suspendare a şcolilor

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că nu a fost deloc ușor pentru Guvern să ia decizia de suspendare a cursurilor în clase, dar acest pas trebuia făcut, în contextul izbucnirii epidemiei de coronavirus, „o situaţie critică cu care generaţia noastră nu s-a mai confruntat”. Totodată, Orban a ținut să le mulțumească profesorilor pentru că au ținut orele online.

„Cadrele didactice au găsit soluţia să transmită cunoştinţele către elevi, într-o situaţie critică cu care generaţia noastră nu s-a mai confruntat. Dreptul la învăţătură este fundamental şi trebuie asigurat pentru copiii noştri în orice condiţii. Realitatea este că am fost confruntaţi cu o situaţie extrem de dificilă. Nu a fost uşor să luăm decizia de suspendare a şcolilor”, a declarat șeful Guvernului.

Din cauza epidemiei de coronavirus, școlile s-au închis pe 11 martie, chiar înainte de declararea stării de urgență. De atunci, cursurile s-au ținut de la distanță, online, fapt ce i-a afectat puternic pe copiii din mediile defavorizate. De altfel, criza COVID-19 a accentuat și mai mult diferența calitativă dintre învățământul din mediul rural și cel urban.

La mijlocul lunii mai, când România a trecut la starea de alertă, președintele Klaus Iohannis a anunțat că orele se vor ține în continuare online până pe 12 iunie, când era programat să se termine anul școlar. Doar în perioada 2 – 12 iunie elevii de an terminal au avut voie să intre în clase, ca să se pregătească pentru examene.

Tot din cauza epidemiei au fost anulate BAC-ul pentru olimpici, simulările de examene, concursurile și olimpiadele. La Bacalaureat nu s-au mai dat probele orale, iar programa pentru acest examen și pentru Evaluarea Națională nu a mai inclus materia de pe semestrul al doilea.

Legea care prevede obligativitatea Ministerului Educației de a asigura elevilor sau cadrelor didactice accesul la cerere, la un laptop sau la o tabletă, conectate la internet

Președintele României a promulgat Legea prin care Ministerul Educaţiei trebuie să asigure elevilor sau cadrelor didactice, la cerere, un laptop sau o tabletă conectate la internet.

Măsura vizează sistemul de e-learning desfăşurat în afara orelor de la clasă și este luată în contextul în care, din luna martie, cursurile s-au desfășurat online în România.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor si profesorilor infrastructura necesara, constând în dispozitive şi acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale, Platformei şolare de e-leaming şi a altor platforme educaţionale agreate”, este prevederea adăugată în legea promulgată de Iohannis. Nu mai puțin de 20 de asociații și federații de elevi, studenți și părinți i-au cerut lui Iohannis să promulge legea care prevede asigurarea accesului la educație online pentru toți elevii și profesorii.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *