Politica

Președintele Iohannis, după ce Senatul a respins proiectul de autonomie: Inițiativele de acest gen nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului

Președintele Iohannis, după ce Senatul a respins proiectul de autonomie: Inițiativele de acest gen nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului
Președintele Iohannis, după ce Senatul a respins proiectul de autonomie: Inițiativele de acest gen nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului

Administrația Prezidențială a României a transmis, miercuri seară, că fără intervenția fermă a președintelui Iohannis, „Senatul nu ar fi votat astăzi de urgență împotrivă, cu o largă majoritate, proiectul neconstituțional și extrem de periculos, adoptat tacit în Camera Deputaților, cu complicitatea iresponsabilă a PSD”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a atras atenția că un proiect de acest gen afectează în primul rând comunitatea maghiară, subliniind totodată că o astfel de inițiativă „sfidează ordinea constituțională” și „nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului României!”

Comunicatul integral emis de Administrația Prezidențială

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea Senatului, în calitate de for decizional, referitoare la respingerea propunerii legislative privind Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc.

În absența unei intervenții ferme a Președintelui României, care să atragă atenția asupra gravității acestui demers primejdios și toxic pentru stabilitatea democrației românești, Senatul nu ar fi votat astăzi de urgență împotrivă, cu o largă majoritate, proiectul neconstituțional și extrem de periculos, adoptat tacit în Camera Deputaților, cu complicitatea iresponsabilă a PSD.

Președintele României atrage atenția că promovarea unor astfel de propuneri legislative face rău în primul rând comunității maghiare și creează tensiuni artificiale în interiorul societății, care riscă să escaladeze. Astfel de inițiative legislative, care sfidează ordinea constituțională, nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului României!

Senatul României a respins, miercuri, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc. UDMR a fost singura formațiune parlamentară care a votat în favoarea proiectului adoptat tacit, în 13 aprilie, de către Camera Deputaților.

Președintele Iohannis acuza anterior PSD de complicități cu guvernul de la Budapesta

Cu câteva ore înainte de votul din Senat, președintele Iohannis acuza public PSD că, în vreme ce Președinția și Guvernul Orban luptă cu pandemia de COVID-19, social-democrații „se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”.

„E incredibil ce se întâmplă în parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În timp ce noi, eu, guvernul, restul autorităților ne luptăm cu pandemia, pentru viețile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor. Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban în schimul acestei înțelegeri? Vedeți? Aceasta înseamnă majoritatea toxică PSD-istă! Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă. E inacceptabil și, cât timp voi fi eu președintele României, o asemenea lege nu va trece. Jo napot kívanok (n.r. – Bună ziua), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, declara șeful statului.

Marcel Ciolacu a negat vehement acuzațiile

În replică, Marcel Ciolacu, șeful interimar al PSD, a subliniat că „nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să-l vândă niciodată”, solicitând serviciilor de informații „să iasă public și să spună dacă i-au transmis președintelui Iohannis vreo informare referitoare” la acuzațiile venite dinspre Cotroceni.

„Dragi români, nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să îl vândă niciodată. Ardealul a fost, este și va fi parte a României. Solicit serviciilor de informații să iasă public și să spună dacă i-au trimis președintelui Iohannis vreo informare referitoare la acuzațiile aduse la adresa mea și a PSD, pentru că nu poți duce lupta electorală la un asemenea nivel. Vorbim de responsabilitatea celei mai înalte funcții în statul român. Domnule Iohannis, românii, indiferent de etnie, au toți nevoie de sprijin pentru a depăși această criză provocată de coronavirus, nu de un președinte care să îi dezbine și să creeze tensiuni interetnice. Eu voi rămâne un partener pentru toate minoritățile din această țară. Atacurile politice nu rezolvă problemele oamenilor, români, etnici maghiari sau germani, care și-au pierdut locul de muncă. Nu rezolvă problemele firmelor mici, care nu își mai pot desfășura activitatea. Nu poți cere solidaritate tuturor dacă tu continui doar cu politică. Cu ce să fie solidari oamenii? Cu atacurile tale politice?”, afirma Marcel Ciolacu.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *