Politica

Presedintele Klaus Iohannis a DAT LOVITURA!

Presedintele Klaus Iohannis a DAT LOVITURA!Președintele României, Klaus Iohannis, este unul dintre favoriții cursei pentru funcția de președinte al Consiliului European.

Cel puțin așa susține reputata publicație Financial Times, într-un amplu material în care prezintă toate negocierile care au loc în această perioadă la Bruxelles, în virtutea rezultatelor care au avut loc în timpul alegerilor europene de la sfârșitul lunii mai.

Nu este pentru prima oară când Klaus Iohannis este vehiculat pentru această poziție, care, prin cutumă, este atribuită unui conducător est-european.

Klaus Iohannis, potențial președinte al Consiliului European

Ultima oară când numele lui Iohannis a fost vehiculat pentru această funcție, liderul de la Cotroceni a refuzat să spună concret ceva în acest sens: „Eu sunt acum preşedintele României şi mă simt confortabil în această postură”, spunea anul trecut Klaus Iohannis, refuzând însă să infirme că nu ar fi tentat de această poziție.
Cei de la Financial Times susțin că Iohannis ar avea o concurență extrem de puternică pentru postul de președinte al Consiliului European.

Printre candidații care ar trebui să îl înlocuiască pe Donald Tusk se numără liberalii Charles Michel, premierul Belgiei, Xavier Bettel, premierul Luxemburgului, și socialistul António Costa, premierul din Portugalia.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că nu este interesată de această funcție, în ciuda faptului că și numele său a fost vehiculat printre potențialii înlocuitori ai lui Tusk.

De asemenea, și Helle Thorning-Schmidt, fost premier al Danemarcei, ar putea intra în discuție pentru funcția de președinte al Consiliului European.
Cine ar putea sta alături de Klaus Iohannis, în funcția de președinte al Comisiei Europene
Dacă funcția de președinte al Consiliului European a revenit în ultima vreme în mod cutumiar unui est-european, cea de președinte al Comisiei Europene a fost ocupată de către un occidental.

Astfel, în prezent luxemburghezul Jean-Claude Juncker este președintele Comisiei, în timp ce Donald Tusk este conducătorul Consiliului European.

Și dacă pentru funcția polonezului competiția este una aprigă nici cealaltă funcție nu duce lipsă de candidați.

Pentru această funcție se luptă în acest moment germanul Manfred Weber, cel care a fost invitat de gală la Summitul de la Sibiu găzduit de România în acest an.

El este candidatul PPE, din care face parte și PNL-ul lui Klaus Iohannis.

Principalul său contracandidat este actualul vicepreședinte al Comisiei, Frans Timmermans, în timp ce liberalii o susțin pe comisarul Margrethe Vestager.

De asemenea, liderii UE ar putea să vină cu propriile propuneri, iar printre favoriți se numără premierul Olandei, Mark Rutte, şi cel al Irlandei, Leo Varadkar.

Sursa.

Citeste si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *