Extern

Președintele Volodimir Zelenski, după ce Teheranul a recunoscut doborârea avionului ucrainean: ”Iranul să facă o anchetă completă și transparentă și să plătească despăgubiri”

Președintele Volodimir Zelenski, după ce Teheranul a recunoscut doborârea avionului ucrainean: ”Iranul să facă o anchetă completă și transparentă și să plătească despăgubiri”Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere o anchetă completă din partea Iranului, care a recunoscut că a doborât ”din greșeală” avionul Ukraine International Airlines, cu 176 de persoane la bord.

Într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, liderul de la Kiev precizează că nu este suficient că Teheranul a recunoscut doborârea aeronavei și că așteaptă plata unor despăgubiri și ca responsabilii să fie aduși în fața justiției.

„Această dimineață nu a fost una bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheiarea anchetei comisiei internaționale, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean. Noi însă insistăm pe o recunoaștere deplină a vinei. Ne așteptăm ca Iranul să facă o anchetă completă și transparentă, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției, să înapoieze rămășițele pământești ale celor decedați, să plătească despăgubiri și să transmită scuze oficile prin canalele diplomatice. Sperăm că ancheta va continua fără amânări artificiale și obstacole. Cei 45 de profesioniști ai noștri au nevoie de acces deplin și de angajamentul de a face dreptate”, a transmis Volodimir Zelenski, potrivit CNN.

Iranul a recunoscut sâmbătă, prin vocea ministrului său de Externe, că a doborât ”din greșeală” avionul ucrainean care decolase de la Teheran și trebuia să ajungă la Kiev.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, Mohammad Javad Zarif vorbește de o eroare umană și acuză ”aventurismul SUA” pentru această tragedie.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *