Politica

Primarul Comunei Basesti a fost Validat de Tribunalul Maramures

Primarul Comunei Basesti a fost Validat de Tribunalul Maramures
Primarul Comunei Basesti a fost Validat de Tribunalul Maramures

La alegerile electorale din 27 septembrie 2020, cei mai mulți (40,02%) dintre cetățenii din comuna maramureșeană Băsești care s-au prezentat la urne l-au ales primar pe Ioan Călăuz (PNL).

Rezultatul a fost validat, pe rând, de BEC, BEJ și AEP. Însă din cauza unui cumul de factori, Călăuz nu are dreptul de a depune jurământul de primar, implicit nu-și poate începe mandatul cu care l-au încredințat alegătorii, fiind… invalidat de instanța de judecată. Urmează povestea reală a singurului primar din județul Maramureș, ales, dar (cel puțin deocamdată) invalidat.

Ales primar, invalidat de instanță

În 21 octombrie 2020, Completul nr. 2 Civil al Judecătoriei Baia Mare a respins cererea lui Ioan Călăuz (57 de ani, primar din anul 1996) de validare a mandatului de primar. Motivația instanței este una tehnică, perfect acoperită de lege: cererea a fost tardiv formulată. De ce nu a fost înregistrată cererea în timpul prevăzut de lege?, l-am întrebat chiar pe cel în cauză.

Conform legii, în cel mult 20 de zile de la data alegerilor (în cazul de față, ultima dată era sâmbătă, 17 octombrie 2020), secretarul UAT-ului are obligația să trimită la instanța de judecată documentele alesului (printre altele, cazierul celui ales și datele de la mandatarul financiar).

Secretarul comunei Băsești (n.red., Gheorghe Dragoș) este foarte bolnav și, în această perioadă în care trebuia să trimită documentele la Judecătorie, a primit decizia de pensionare și nu s-a mai ocupat. Am preluat eu sarcinile, dar m-am îmbolnăvit și eu, am fost confirmat cu COVID-19. Din cauza bolii, am reușit să depun documentele doar cu o zi întârziere (n.red., conform datelor din dosar, acesta a fost înregistrat în 20 octombrie), fiind internat în spital și în acest moment. Judecătoria a invalidat cererea pe motiv de tardivitate”, a explicat primarul Călăuz.

Ce se întâmplă acum? Legea îi dă dreptul primarului ales să facă recurs, ceea ce Călăuz a și făcut, acesta fiind judecat vineri, 30 octombrie, însă completul care judecă recursul a rămas în pronunțare, urmând să dea o soluție luni, 2 noiembrie.

În recurs am motivat întârzierea cu argumente foarte bine susținute (cu adeverințe medicale, rezultatul testului COVID-19, adeverința că sunt internat și în acest moment în spital)… Nu există motive să nu treacă (n.red., cererea de validare a mandatului de primar)”, a mai precizat Călăuz, pentru 2mnews.

ACTUALIZARE:02:11:2020

Calauz Ioan Primar ales al Comunei Basesti Maramures a castigat recursul in instanta.

Calauz I. a dovedit in instanta ca a fost internat si a castigat recursul, si a fost validat ca primar.

Contactat de antena24.ro acesta a precizat:

Am documentat si am castigat recursul,dupa o perioada de tratament, am fost tratat si de  covid,am facut test si am iesit negativ,voi mai sta cateva zile pentru ami trata in totalitate pneumonia.” a relatat primarul Comunei Basesti,Calauz Ioan

Conform unor voci :  totul pare o manevra politica, un atac politic.

Stiind ca  Calauz Ioan, este internat cineva ar fi  tras de timp ca acesta sa fie invalidat.

Documentele necesare pentru validarea Primarului,ii reveneau secretarului interimar sa le trimita,datorita faptului ca documentele nu au ajuns la timp pare o inscenare politica.

In momentul actual se fac verificari , si daca  se va putea dovenii ca este manevra politica  antena24.ro administrata de AEDOPS ROMANIA ,va sesiza instant  autoritatiile.

Actualizare:

Conform rapoartelor ,rezulta ca:

Atributiile de secretar interimar au  intrat in  aplicare doar dupa internarea Primarului ales.

Secretarul interimar actual  se pare ca nu are nici o legatura directa cu tardivitatea in cauza.

Nu are nici o treaba, si nici o legatura, toate barfele sunt doar atacuri politice,deoarece acest post  si-l doresc multi.” a precizat un cetatean cunoscator de cauza

Dupa  primirea deciziei de pensionare   a secretarului Dragos G. ,postul de secretar in cadrul administratiei publice Basesti , a devenit  o atractie.

Oamenii au dreptul sa vorbeasac ,sa se exprime,nu toti stiu care este  situatia reala,ar putea sa stie dar nu-i intereseaza, doar vorbesc,nu este usor sa multumesti pe toata lumea, mai ales ca unii nu si-au revenit inca dupa alegeri,dar dupa cum se stie ,gura lumii e greu de astupat” a relatat un alt cetatean

Orce functionar public are obligatia de a,raspunde si lamuriii,orce barfa si orce opinie.