Extern

Procurorul general SUA, avertisment pentru Donald Trump: „Este momentul să înceteze postările pe Twitter despre cazurile penale”

Abia achitat de Senatul american de procedura de destituire inițiată de către democrați, președintele american Donald Trump se află în mijlocul unui nou scandal după ce a postat pe Twitter mai multe mesaje în care critica procurorii care cereau o pedeapsă foarte mare de închisoare pentru Roger Stone, unul din apropriații săi găsit vinovat de obstrucționarea justiției în dosarul privind interferențele rusești în alegerile prezidențiale din 2016.

În acest context, procurorul general al Statelor Unite, William Barr, numit chiar de către președinte, i-a atras atenția lui Donald Trump că ar fi bine să nu mai posteze pe Twitter despre anchete ce sunt în curs de desfășurare.

„Am o problemă cu unele dintre postările pe Twitter (n.r-ale preşedintelui Donald Trump). Este momentul să înceteze postările pe Twitter despre cazurile penale investigate de Departamentul Justiţiei. Îmi fac munca imposibilă”, a declarat William Barr pentru postul ABC News.

Controversa a pornit și din faptul că după criticile lui Donald Trump, Departamentul pentru Justiție și-a schimbat poziția inițială și a cerut o pedeapsă mai mică pentru Roger Stone. În semn de protest, cei patru procurori au demisionat.
Procurorul general a susținut însă că Trump nu i-a influenţat decizia şi că niciodată nu i-a cerut vreo favoare.
„Nu mă voi lăsa intimidat sau influenţat de nimeni, indiferent că este vorba de Congres, de conducerea editorială a unui ziar sau de preşedinte. Voi face ceea ce consider eu că este corect”, a mai spus William Barr.

Secretarul de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, a anunţat că Trump nu a fost deranjat de declaraţiile lui Barr şi că postările lui au rolul de a proteja poporul american.

Roger Stone a fost a găsit vinovat de obstrucţie a unei anchete a Congresului în cazul interferenţei Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. O echipă de patru procurori a recomandat inițial săptămâna aceasta o pedeapsă între 7 şi 9 ani de închisoare pentru Stone. La două zile, Departamentul pentru Justiție și-a schimbat decizia și a cerut o condamnare mai blândă.

Roger Stone își va afla sentința finală pe 20 februarie.

Roger Stone este un lobbist și consultant politic, cunoscut pentru crearea strategiei „studiază opoziția”. Această strategie presupune colectarea informațiilor despre oponenții sau adversarii politici pentru discreditarea acestora.

Acest personaj loial preşedintelui american este unul dintre cei şase membri ai anturajului mai mult sau mai puţin apropiat al lui Donald Trump care au fost condamnaţi în urma anchetei ruse conduse de către procurorul special Robert Mueler, care a afectat prima jumătate a mandatului miliardarului republican.

În primăvara lui 2019, Robert Mueller a prezentat un raport de aproape 450 de paginii în care îl dezvinovăţeşte pe Donald Trump de acuzaţii de complicitate cu Moscova. Însă Mueller nu a dat niciun verdict privind acuzațiile de obstrucţionarea justiţiei.

sursa

Citeste si...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *