Politica

Raed Arafat: Certificatul verde, o soluție să nu ajungem la restricții mai mari

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține că introducerea certificatului verde a fost o soluție pentru ca economia să meargă mai departe măcar parțial. „Dacă nu aveam certificatul verde ca regulă de intrare în anumite zone, aceste zone trebuiau închise complet”, a spus secretarul de stat, sâmbătă, la „Maratonul Informării”.
„Noi ar trebui să vedem certificatul verde ca o soluție pentru a nu ajunge la niște restricții mai mari. El a fost prezentat de către o parte din mass media și de către unele persoane ca o restricție majoră și o discriminare. Ok, el diferențiază între două categorii de persoane pe criterii de sănătate publică, dar în același timp, dacă nu aveam certificatul verde ca regulă de intrare în anumite zone, aceste zone trebuiau închise complet. Vaccinarea și trecerea prin boală, luându-se ca o excepție pentru a intra în unele zone, a permis unor industrii să își continue afacerea lor fără să se închidă cum făceam acum trei, patru sau cinci luni, unde închideam totul când aveam o astfel de situație”, a declarat șeful DSU.

El a atras atenția că acest instrument nu a fost implementat numai în România și că anumite țări au extins obligativitatea sa.
„Nu suntem singurii care au introdus acest certificat. Comisia Europeană, în clădirile ei nu poți intra fără certificat. Sunt țări care au introdus asta și pentru angajații lor. Astăzi sunt două țări care au introdus certificatul în sensul că trebuie să fii vaccinat ca să intri în mai multe zone, în mai multe tipuri de magazine, și s-a introdus în unele țări deja acest lucru, suplimentar. Este o soluție să lași economia să meargă mai departe măcar parțial – că nu este la maxim, dar nu e închisă. Asta este important de înțeles”, a adăugat Raed Arafat.

Referitor la situația persoanelor care se testează, dar care nu sunt vaccinate și care nu au trecut prin boală, el a afirmat: „De ce nu permitem testaților să intre în aceste zone? Testatul nu are imunitatea, nu e protejat. Dacă se infectează, el tot are șanse să ajungă în Terapie Intensivă. Este o formă de a împiedica să crească numărul celor infectați care pot ajunge la spitalizare și la Terapie Intensivă”.

sursa

Citeste si...