Politica

Raed Arafat, despre ajutorul oferit de România după cutremurul din Turcia și Grecia: Echipa noastră se pregăteşte, în cazul în care se solicită, poate pleca

România este pregătită să întindă o mână de ajutor după cutremurul din Marea Egee, care a zguduit Turcia şi Grecia. Raed Arafat a declarat vineri că o echipă de căutare-salvare este în stare de „pre-alertă”, în cazul în care vor exista solicitări.

„Noi suntem în aşteptarea evaluării şi a solicitării din partea lor. În cazul în care există orice solicitare din partea lor normal că ne vom implica. Deja echipa noastră de căutare-salvare este pusă în pre-alertă şi se pregăteşte, în cazul în care se solicită poate pleca. Avem şi acordul premierului în acest sens că se ştie despre această problemă şi, dacă apare ceva în sensul în care se solicită sprijin, noi suntem gata să plecăm. Vorbim despre echipa de căutare-salvare”, a declarat Raed Arafat, pentru Agerpres.

Mesajului Ministrului de Externe după cutremurul care a lovit Grecia și Turcia

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a transmis, vineri, un mesaj de solidaritate Turciei şi Greciei în urma cutremurului puternic, produs în Marea Egee.

„Suntem solidari cu Turcia şi Grecia după cutremurul puternic care a lovit ambele ţări astăzi. Transmitem sincere condoleanţe pentru pierderea de vieţi omeneşti şi regrete pentru pagubele materiale suferite. Dorim o recuperare rapidă celor răniţi”, a scris Aurescu, vineri, pe Twitter.

Seismul a avut 7 grade și a distrus mai multe clădiri

Un seism de 7 grade pe scara Richter s-a produs, vineri, în Marea Egee, acesta resimțindu-se puternic atât în Grecia, cât și în Turcia. Mai multe clădiri s-au prăbușit în Izmir, al treilea cel mai mare oraș al Turciei.

„A fost un cutremur foarte mare, cu greu am putea avea altul mai mare”, a declarat Eftyhmios Lekkas, directorul Organizaţiei elene pentru planificare antiseismică.

Cel puţin şase persoane au murit în Turcia, două în Grecia şi alte 202 au fost rănite în cutremur, au anunţat autorităţile pentru situaţii de urgenţă din cele două ţări. În urma cutremurului, Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, autorităţile turce, respectiv autorităţile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale României în cele două state cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de seismul de vineri, iar la nivelul misiunilor ţării noastre nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

sursa