Sanatate

Raed Arafat face apel la populație: Vaccinarea antigripală este extrem de importantă

Raed Arafat face apel la populație: Vaccinarea antigripală este extrem de importantă
Raed Arafat face apel la populație: Vaccinarea antigripală este extrem de importantă

Raed Arafat, șeful Depatamentului pentru Situații de Urgență (DSU), face apel la populație să se vaccineze antigripal în acest sezon în condițiile în care, în lunile următoare apariția gripei sezoniere se va suprapune cu epidemia de coronavirus, iar persoanele din grupele de risc sunt vulnerabile în fața ambelor infecții. Astfel, secretarul de stat din MAI îi sfătuiește pe cetățeni să nu creadă în teoriile celor care contestă eficiența vaccinurilor.

Raed Arafat: Vaccinarea antigripală este extrem de importantă

„Sunt persoane care vor avea poate ambele infecţii simultan, sunt persoane care vor avea numai una sau numai alta şi persoanele vulnerabile, din păcate, sunt vulnerabile pentru amândouă. Persoanele vârstnice, persoanele cu comorbidităţi sunt vulnerabile şi pentru gripă şi pentru COVID. Vaccinarea este extrem de importantă şi de data asta trebuie ca oamenii să înţeleagă măcar acum să nu mai asculte de atacurile împotrivă şi să se vaccineze. Au o şansă mult mai bună să scape măcar de riscul acesta al gripei sezoniere sau să-l atenueze, pentru că vaccinarea nu garantează că nu vei face deloc, dar poate ajuta ca dacă faci (gripă – n.r.) să fie mai uşor impactul bolii respective asupra organismului”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Arafat se așteaptă la o creștere a cazurilor de coronavirus în lunile septembrie și octombrie

Totodată, șeful DSU a subliniat importanța respectării regulilor de protecție sanitară și distanțare de către cetățeni, mai ales în contextul suprapunerii celor două tipuri de infecție. De altfel, Arafat a avertizat că septembrie și octombrie vor fi două luni dificile.

„Să nu uităm, sunt mai multe aspecte: deschiderea școlilor, mai este revenirea din concediu la locurile de muncă, aglomerarea orașelor, aglomerarea transportului public în comun. Astea sunt caracteristici pe care le vom vedea în luna septembrie. Mai este și activitatea electorală care se desfășoară, mai vine gripa sezonieră – în septembrie-octombrie vor începe să apară cazuri. Sunt factori cumulativi care pot să ducă la o creștere mai departe, dacă, mai ales dacă, nu respectăm regulile de distanțare, portul măștii și toate astea”, a mai spus Arafat.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avertizat că urmează o perioadă în care am putea asista la o creștere a numărului de infecții pe fondul începerii noului an școlar și a redeschiderii restaurantelor.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *