Politica

Raed Arafat: „Undeva se răspândeşte în comunitate”

Raed Arafat, după descoperirea noii tulpini de coronavirus în România: „Undeva se răspândeşte în comunitate”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, vineri seară, că dacă noua tulpină de coronavirus a fost descoperită la o pacientă care nu a fost în afara ţării, înseamnă că noua tulpină de virus se răspândeşte în comunitate.

Deja tulpina undeva se răspândeşte în comunitate. Faptul că am depistat-o la o pacientă, nu înseamnă că este singura pacientă. Trebuie să ne deschidă ochii, să fim atenţi la orice creştere a numărului de cazuri pentru a lua măsurile pe plan local, pe plan zonal, cum am luat până acum”, a afirmat acesta.

Raed Arafat consideră că ”în pandemie, vorbim de două fronturi. Primul este frontul de vaccinare. Cu cât vaccinăm mai mult, vom ajunge la un moment să avem un procent suficient de persoane vaccinate, astfel încât să limităm răspândirea şi vulnerabilitatea faţă de virus. Şi frontul al doilea, este cel care continuă să se lupte cu răspândirea virusului, într-un moment în care nu sunt suficiente persoane vaccinate”.

Totodată, el a spus că, dacă noua tulpină începe să se răspândească, poate să fie ”un impact foarte serios”.

Noua tulpină de coronavirus a ajuns în România
Amintim că o femeie care nu a călătorit în străinătate a fost confirmată cu noua tulpină de coronavirus. Cazul a fost identificat la Giurgiu. Autoritățile au deschis o anchetă. Pacienta nu e internată și are simptome ușoare.

Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte.

Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor.

Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja„, anunță Ministerul Sănătății.

sursa

Citeste si...

Google News Antena24.ro

Antena24.ro

Redactia Antena24.ro info@antena24.ro