PoliticaSocial

România a cumpărat încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon

România a cumpărat încă cinci aeronave F-16 Fighting FalconNicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, merge luni și marți la Baza militară Monte Real din Portugalia, unde va fi informat despre ultimele cinci aeronave F-16 cumpărate de România, care vor completa lotul de 12 achiziționate între 2014 și 2017, potrivit Global Defense News.

Costurile estimate pentru cele cinci avioane sunt de aproximativ 280 milioane de euro, fără TVA, din care 130 de milioane de euro pentru guvernul portughez și 150 pentru guvernul american. Contractul a fost semnat în decembrie 2019, ca parte din programul major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

La data de 11 decembrie 2019, Parlamentul României adoptase deja legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora, explică publicația citată.

Concret, modernizarea aeronavelor de vânătoare se face pentru respectarea exigențelor NATO. În principal, e vorba despre standardele impus la nivelul sistemelor de identificarte amic-inamic, precum și secretizării comunicațiilor de date și voce.
Dacă România a plătit circa un miliard de euro pe 17 avioane F-16 la mâna a doua, Bulgaria a preferat să cumpere opt noi, ultima variantă.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *