Scitech

România are buletine electronice din 2023

România are buletine electronice din 2023! Compania Națională Imprimeria Națională a lansat, în iulie 2022, licitația pentru achiziția unui sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea și identificarea unică a titularilor de cărți electronice de identitate în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private din România.
În cadrul acestei licitații, Imprimeria Națională a primit la finele anului trecut, cinci oferte din partea companiilor Linxens (Thailand) Co. Ltd, SAS Smart Packaging Solutions, Thales Dis France SAS, Advanide Europe GMBH și asocierea de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France.

Pe data de 6 februarie 2023, Compania Națională Imprimeria Națională a anunțat că a fost desemnată câștigătoarea licitației.

Este vorba despre Idemia, o companie franceză de tehnologie care furnizează servicii de securitate legate de identitate și recunoaștere facială, precum și produse software de identificare biometrică companiilor private și guvernelor.

Inițial, contractul estimat de statul român pentru achiziția celor 9 milioane de cipuri și 375.000 de ansambluri din policarbonat cu antenă a fost de 38,25 de milioane de euro, fără TVA, însă în cele din urmă, acesta i-a fost atribuit pe data de 3 martie asocierii de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France pentru suma de 8,73 milioane de euro, a transmis Compania Națională Imprimeria Națională
Astfel, valoarea unitară pentru un cip și un ansamblu de policarbonat, necesare producerii unei cărți de identitate electronice este de 0,97 de euro pe bucată.

Potrivit caietului de sarcini, cipul este de tip dual interface și va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat.
Valoarea finală a unui act de identitate va fi de 67 de lei, suma care a fost stabilită deja în cadrul proiectului pilot ce funcționează de mai bine de un an la Cluj, unde au fost emise peste 4200 de cărți electronice, conform avizului Ministerului Finanțelor.

Noile cărți de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar, iar pe lângă informațiile care se regăsesc pe actualele buletine, acestea au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

sursa

Citeste si...

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește Antena24 pe: Google News