Actualitate

România, traversată de un ciclon. A intrat în vigoare codul portocaliu de ninsori.

România, traversată de un ciclon. A intrat în vigoare codul portocaliu de ninsori.Cod portocaliu de ninsori la munte. Meteorologii au emis o avertizare meteo de ninsori abundente în zonele montate, valabilă de miercuri, 19 aprilie. România va fi traversată de un ciclon, care va determină o răcire accentuată și ninsori abundente.

Zonele montante din România sunt sub cod portocaliu de ninsoare, începând e azi, de la ora 9, și până vineri, la ora 10. Un ciclon care va traversa țara noastră va determina o răcire accentuată și ninsori abundente, la mijlocul lunii aprilie.

Miercuri dimineață, meteorologii au emis o atenționare nowcasting de cod portocaliu, pentru județul Sibiu. Astfel, până la ora 14:30, vor fi intensificări ale vântului care vor atinge și depăși la rafală 110 km/h și viscol.
Poliția Română este pregătită să intervină și a anunțat că mobilizează 1.700 de poliţişti rutieri pe arterele de circulaţie din zonele vizate de vreme rea. De asemenea, 300 de jandarmi montani sunt pregătiţi să acţioneze zilnic pentru a acorda ajutor celor aflați în dificultate sau pentru a interveni în orice situaţie ce necesită o intervenţie rapidă de salvare, informează Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, peste 2.000 de pompieri cu 400 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale, în contextul condiţiilor meteorologice grele anunţate de meteorologi, informează un comunicat de presă al IGSU.

IGSU precizează că la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă se vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, dacă situaţia din teren o va impune.

Ce spun climatologii despre vremea neobișnuită din România
„Am am mai avut episoade reci în aprilie în anii 1996 şi 1997, când a nins inclusiv în Bucureşti. Acum însă, avem o alternaţă neobişnuită între perioadele excesiv de calde, cum a fost în martie şi cele excesiv de reci, cum avem în aprilie. Astfel, luna trecută a fost a doua cea mai călduroasă lună martie din intervalul meteorologic de măsurare1981 – 2010. După această lună, iată că vine dintr-o dată un episod foarte rece. Aceste treceri bruşte, contraste meteorologice violente într-un interval relativ scurt, ne arată că în acest moment există prea multă energie în sistemul climatic global care este transportată pe diferite canale. Am mai avut frig în aprilie, dar nu am avut alternanţe aşa de violente”, ne-a spus Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citeste tot pe Libertatea.ro

Citeste si...