Actualitate

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară
Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară

Potrivit unui anunț al lui Tamás Menczer, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, cetățenii români care au permis de şedere permanentă în Ungaria și vin să voteze la alegerile locale din România vor fi exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară.

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină

Mai exact, reîntoarcerea în Ungaria este posibilă fără nicio restricţie pentru cetăţenii români sau cei cu dublă cetăţenie care au permis de şedere permanentă în Ungaria, dacă aceștia se deplasează în România pentru a participa la alegerile locale organizate duminică şi dovedesc acest lucru prin vignieta ”votat” aplicată pe cartea de identitate, au anunţat autorităţile ungare, potrivit MTI.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că participarea la vot este considerată un lucru important şi, în consecinţă, autorităţile au hotărât să nu fie supuse carantinei în Ungaria persoanele din România care participă la alegeri.

Astfel, alegătorii şi copiii lor minori se pot întoarce în Ungaria fără nicio restricţie, începând de duminică ora 8 dimineaţa până luni la ora 9 dimineaţa, folosind oricare dintre punctele de trecere a frontierei româno-ungare.

De la 1 septembrie, autorităţile din Ungaria au închis frontierele pentru străini, timp de o lună, în încercarea de a reduce infectările cu noul coronavirus. Este permis doar tranzitul țării, care nu trebuie să depăşească 24 de ore.

Cei care tranzitează teritoriul ungar trebuie să prezinte un document din care să rezulte scopul deplasării şi ţara de destinaţie.

În paralel, cetăţenii ungari care se întorc din străinătate vor fi nevoiţi să stea 14 zile în carantină sau să prezinte două teste negative pentru COVID-19.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat că străinii vor putea intra pe teritoriul Ungariei doar în cazuri justificate. Excepție vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare.

sursa

Citeste si...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *