Publicitate
Extern

Rusia se pregateste a instalat rachete nucleare Iskander în Kaliningrad, a inconjurat NATO,UE!

Publicitate

Rusia a instalat sisteme avansate de rachete Iskander, cu potențial nuclear, în enclava Kaliningrad, aproape toate țările membre ale Uniunii Europene și NATO fiind în raza de acțiune a acestora, informează agențiile de presă RIA Novosti, Interfax și Reuters, precum și cotidianul Financial Times.
Vladimir Șamanov, președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), a anunțat luni că au fost instalate siateme de rachete Iskander în Kaliningrad, fără a spune pentru cât timp.

Da, sistemele Iskander au fost montate. Infrastructura militară străină este considerată în mod automat prioritară pentru a fi atacată„, a declarat Vladimir Șamanov pentru agenția RIA Novosti.

Publicitate

Decizia reprezintă o reacție la mobilizarea de capabilități militare în apropierea frontierelor” Rusiei, a subliniat Vladimir Șamanov.

Administrația Vladimir Putin a transmis în alte situații că instalarea rachetelor Iskander în Kaliningrad, regiune rusă care are frontiere cu Polonia și Lituania, avea statut temporar, fiind o reacție la suplimentarea capacităților militare americane în țările baltice. Washingtonul a atras atenția în mai multe rânduri că poziționarea unor sisteme de rachete de acest tip în apropierea unor state membre NATO este „destabilizatoare”.

Sistemele balistice Iskander (SS-26 Stone, potrivit terminologiei NATO) sunt mobile, putând lansa rachete cu raze de acțiune de până la 500 de kilometri, cu ogive convenționale ori nucleare.

Alianța Nord-Atlantică și lideri ai țărilor baltice au exprimat preocupări și au cerut clarificări Rusiei în legătură cu decizia de instalare a sistemelor de rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad.

Reporterntv.ro

Publicitate

Citeste si...