Publicitate
Extern

Rusia și Turcia sunt de acord cu crearea unor coridoare privind transportul cerealelor din Ucraina

Publicitate

Delegațiile ruse și turce au convenit să continue consultările privind plecările sigure ale navelor și exporturile de cereale din porturile ucrainene, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării
Declarația a venit după ce s-a raportat că o delegație militară turcă urmează să călătorească în Rusia săptămâna aceasta pentru a discuta detalii despre un posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru a exporta produse agricole ucrainene.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți furnizori de grâu la nivel global, dar transporturile sale de cereale s-au blocat și tone de cereale au fost prinse în silozuri de când Rusia.
Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară și dă vina pe sancțiunile occidentale pentru deficit.

Publicitate

Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la ambele părți, precum și la vecinul lor maritim Turcia, membru NATO, să convină asupra unui coridor.

Ankara a purtat până acum discuții cu Moscova și Organizația Națiunilor Unite cu privire la coridorul planificat, dar a spus că orice acord final ar necesita ca toate părțile să se întâlnească la Istanbul, unde Turcia spune că implementarea planului va fi monitorizată.

Surse din președinția turcă au declarat marți că o întâlnire cu patru părți între Turcia, Ucraina, Rusia și ONU va avea loc la Istanbul în următoarele săptămâni, posibil cu participarea președintelui Recep Tayyip Erdogan și a secretarului general al ONU Antonio Guterres.

Sursele au spus că planul prevede crearea a trei coridoare din orașul-port al Ucrainei Odesa la Marea Neagră, sub supravegherea Kievului, și că atât produsele alimentare ucrainene, cât și cele rusești vor fi expediate de acolo.

Ei au spus că 30-35 de milioane de tone de cereale ar putea fi expediate de acolo în următoarele șase până la opt luni.

Întrebat despre schița planului prezentată de surse, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a spus că „discuțiile pe aceste probleme continuă”, fără a detalia.

Vestea despre viitoarele discuții planificate vine la o zi după ce Erdogan și Guterres au discutat despre planurile pentru coridor într-un apel telefonic. Biroul lui Erdogan a declarat că i-a spus șefului ONU că Turcia „continuă eforturile reciproce” pentru a stabili coridorul.

Atât Ucraina, cât și Rusia au stabilit o serie de condiții pentru a conveni asupra planului. Moscova dorește ridicarea unor sancțiuni occidentale pentru a-și facilita exporturile de cereale și îngrășăminte, în timp ce Kievul caută garanții de securitate pentru porturile sale.

„Punctul de conflict este că am dat garanții la cel mai înalt nivel posibil, iar acum depinde de ucraineni să decidă”, a declarat marți ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, despre discuții, adăugând că președintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova nu va folosi exporturile de cereale ucrainene în scopuri militare.

sursa

Publicitate

Citeste si...