Social

Săptămâna Patimilor – Ce trebuie să facă bărbaţii în Marţea Seacă pentru a avea o căsnicie trainică

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână dinainte de Paşte. În această perioadă, în biserici se săvârşesc slujbe speciale, numite Denii.

Dacă în Lunea Mare, începe curățenia de Paște (se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă), în Marţea Mare această curăţenie continuă, dar cu alte activităţi.
Marțea din Săptămâna Patimilor, numită şi Marțea Seacă, este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat
În această zi, credincioșii sunt îndemnați să privegheze, altfel spus, să fie pregătiți în orice clipă să-l întâmpine pe Iisus.
În Marţea Seacă, în biserici, preoţii citesc pilda celor zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru ”nuntă”: la întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fără ulei. Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totala nepăsare faţă de ceilalţi, iar candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie.

Conform Noului Testament, întâlnirea cu Hristos se aseamănă unei nunți. Prin această parabolă, Biserica îndeamnă la post, rugăciune şi milostenie pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.

sursa