Stiri Nationale si Internationale.

Se reduce timpul de soluționare a dosarelor. Noua lege RCA, bucuria șoferilor cu despăgubiri


Nu puțini sunt șoferii care s-au plâns de asigurători că tărăgăne dosarele de daune și cu lunile, dar acest lucru nu se va mai întâmpla, după ce săptămâna viitoare va intra în vigoare Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Potrivit legii RCA, termenul de soluționare a unui dosar se va reduce de la 90 de zile la doar 30 de zile.

„În termen de 30 de zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat: a) fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, transmisă cu confirmare de primire, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat; b) fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire”, scrie în lege.
În cazul în care cel care ar trebui să îți „aibă spatele” în caz de accident nu se deranjează să rezolve în 30 de zile și nu anunță partea prejudiciată că i-a fost respinsă cererea de despăgubire, atunci acesta va fi obligat să plătească despăgubirea.Plata, în 10 zile de la soluționare
„Despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire prevăzută la alin. (1) lit. a) sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entităţii de soluţionare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească”, potrivit legii.

Mai mult, dacă asigurătorul care vă deține polița RCA nu își bate capul să își îndeplinească obligațiile este bun de plată, dar de data aceasta la penalități.

Astfel că, printre altele, dacă diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta este obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere, calculate la nivelul sumei de despăgubire cuvenită sau la diferenţa de sumă neachitată.

„Plata penalităţilor se face odată cu plata despăgubirii”, potrivit noului act normativ.

Acte necesare
Pe de altă parte, în proiectului de normă privind asigurările auto din România, ce a fost pus recent în dezbatere publică, dosarul de despăgubire va trebui să aibă anumite acte. Iar aici vorbim despre dreptul de proprietate asupra bunului avariat sau orice probe pe baza cărora poate fi dovedit dreptul la despăgubire, răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei, întinderea prejudiciului și legătura dintre întinderea prejudiciului și modul de producere al evenimentului.

Libertatea.ro

Distribuie

Daca ti-a placut acest articol DISTRIBUIE-L sa-l vada si prietenii tai!

Dacă ați fotografiat sau filmat subiecte care pot deveni o știre le puteți trimite pe adresa de email: [email protected]


Tags

Sunt opinii pe subiectul “Se reduce timpul de soluționare a dosarelor. Noua lege RCA, bucuria șoferilor cu despăgubiri

Lasă un răspuns

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.