Politica

Ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se reunește, marți, de la ora 16.00, într-o ședință, convocată de președintele Klaus Iohannis. Pe ordinea de zi a ședinței se află starea de securitate în regiunea Mării Negre și implicațiile evenimentelor din zonă pentru România și încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan.

Ședință CSAT, marți, de la ora 16.00, la Palatul Cotroceni

Ședința CSAT are loc în contextul situației tensionate de la granița Ucrainei, unde Rusia a mutat recent trupe și armament.

”Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate, cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați. Însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar și securitar, ci și diplomatic, și acest lucru îl facem. Iar întrebarea despre CSAT – da, într-adevăr, voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de Est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, nu este cazul, nu se face, dar vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază”, spunea președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută pe 22 aprilie.

De asemenea, ședința vine la o zi după ce Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că a fost luată decizia ca Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, să fie declarat persona non grata pe teritoriul României pentru că oficialul rus ar fi încălcat prevederile Convenției de la Viena din 1961.

sursa

Citeste si...