ExternShowbiz

Shakira este ultima vedetă care a vândut drepturile asupra pieselor sale

Shakira a devenit cel mai recent artist care a vândut drepturile asupra muzicii sale pentru o sumă de milioane de dolari.

Toate cele 145 de piese ale sale, inclusiv Hips Don’t Lie, Whenever, Wherever și She Wolf, sunt incluse în acord.

Melodiile au făcut-o cea mai bine vândută artistă latină din toate timpurile, cu 80 de milioane de discuri vândute în întreaga lume.

Acordul a fost încheiat cu Hipgnosis Song Fund, care a achiziționat recent și muzica lui Blondie și Neil Young.

Shakira: „M-am îndoit că aș mai cânta vreodată”
Jennifer Lopez și Shakira strălucesc la Super Bowl
Neil Young vinde drepturile melodiilor în acordul de 150 de milioane de dolari
Compania Hipgnosis nu a dezvăluit detaliile financiare ale vânzării, dar plătește de obicei echivalentul drepturilor de autor de 15 ani.

Cu scutirea de impozite, mulți se îndepărtează cu „aproximativ 25 de ani în bani dintr-o singură lovitură”, a declarat fondatorul companiei, Merck Mercuriadis, pentru BBC anul trecut.

Acest lucru oferă artiștilor o securitate financiară imediată, în timp ce Hipgnosis – care deține cântecele în perpetuitate – speră să obțină profituri prin construirea de noi fluxuri de venituri pentru muzică prin licențiere de filme și TV, mărfuri, versiuni de acoperire și redevențe de performanță.

1 linie transparentă
De ce Shakira?
Shakira
IMAGINI COPYRIGHTGETTY IMAGINI
legenda imaginii Shakira a cântat la emisiunea Super Bowl de la jumătatea anului trecut
Hipgnozele s-au ridicat la un miliard de dolari în ultimii ani, ridicând drepturile la muzică de artiști precum Nile Rodgers, Blondie, Barry Manilow, Chrissie Hynde și Lindsey Buckingham din Fleetwood Mac.

Hiturile lui Shakira au apărut mai recent decât acei artiști „moșteniți”, dar este una dintre cele mai de succes cântăreți-compozitori din ultimii 25 de ani.

De când a lansat primul ei album în 1991, la vârsta de 13 ani, a vândut peste 80 de milioane de discuri, a câștigat trei premii Grammy și 12 premii Latin Grammy.

Primul ei album în limba engleză, Laundry Service, a fost cumpărat de peste 13 milioane de fani în 2001, în timp ce single-urile sale de succes includ Whenever, Wherever, Underneath Your Clothes, Hips Don’t Lie și piesa Waka Waka din 2010 pentru Cupa Mondială FIFA. Time For Africa), care a ocupat locul întâi în topurile din 15 țări.

Figura subtitrare Avertisment: conținutul terților poate conține anunțuri
Cel mai recent album al vedetei, El Dorado, a fost certificat diamant în SUA. Este una dintre singurele trei artiste de sex feminin care au două videoclipuri care depășesc două miliarde de vizionări pe YouTube. Iar cel mai recent single al ei, Girl Like Me, a dat naștere unei nebunii de dans viral pe Tik Tok.

Anul trecut, ea a jucat în emisiunea Super Bowl la jumătatea timpului alături de Jennifer Lopez, dând catalogului său de piese un nou impuls – și sporindu-i valoarea pentru investitori.

„Este un creator superb care a condus acuzația de la succesul fizic masiv la succesul mai mare în streaming decât majoritatea contemporanilor săi”, a spus Mercuriadis într-un comunicat.

„Acesta este rezultatul faptului că a fost o forță hotărâtă a naturii și că a scris melodii în care lumea este incredibil de pasionată”.

1 linie transparentă
De ce își vând muzica toți acești artiști?
Stevie Nicks
IMAGINI COPYRIGHTGETTY IMAGINI
subtitrare de imagine Stevie Nicks a vândut recent drepturile de publicare pentru melodii precum Dreams, Rhiannon și Edge Of Seventeen
Securitatea financiară este motivul evident. În loc să parieze că melodiile lor vor continua să câștige redevențe, pentru următorii 25 de ani, cântăreți precum Shakira primesc o sumă forfetară în avans.

Prezentarea hipnozei pentru muzicieni este că aceștia nu sunt un editor tradițional, exploatând drepturile unei compoziții, ci o „companie de administrare a cântecelor” care va asigura moștenirea unui artist printr-o administrare atentă a muzicii lor.

După ce a cumpărat 50% din catalogul lui Neil Young, de exemplu, Mercuriadis a promis că melodia clasică a cântăreței Heart of Gold nu va fi găsită niciodată într-o reclamă de burgeri.

De ce Biserica Angliei deține în comun un hit Beyoncé
Hipnoza nu este singura companie din joc. La începutul acestei săptămâni, compania de investiții KKR (Kohlberg Kravis Roberts) a cumpărat drepturile la 500 de melodii scrise de Ryan Tedder – inclusiv piese precum Ed Sheeran’s Happier, Into It de Camila Cabello și Jonas Brothers ’Sucker.

Bob Dylan a predat recent catalogul său de 600 de melodii către Universal Music, într-o afacere despre care s-a raportat că valorează sute de milioane de dolari.

Iar Primary Wave din SUA a cumpărat drepturile asupra muzicii de către Stevie Nicks, Leon Russell, Leo Sayer și duoul de soft rock Air Supply.

Pentru Shakira, un alt factor de vânzare ar putea fi factura fiscală de 14,5 milioane de euro (13 milioane de lire sterline) cu care s-a confruntat recent guvernul spaniol.

1 linie transparentă
Am crezut că artiștii vor să dețină melodiile lor?
Prinţ
IMAGINI COPYRIGHTGETTY IMAGINI
legenda imaginii Prințul a luptat pentru a-și recâștiga controlul asupra stăpânilor pentru o mare parte a carierei sale
Cu siguranță, o mulțime de muzicieni au plecat la război pentru drepturile la muzica lor.

Paul McCartney a renunțat la Michael Jackson după ce a cumpărat drepturile asupra melodiilor Beatles în anii 1980. Prince și-a petrecut majoritatea anilor 1990 luptându-se cu casa de discuri Warner Bros pentru proprietatea muzicii sale – chiar scriind cuvântul „sclav” pe chip ca protest.

Și chiar acum, Taylor swift….
sursa

Citeste si...

Google News Antena24.ro

Bogdan Ionut Gabriel

Senior Editor In cadrul Publicatiei Antena24.ro