Sanatate

Sistemul sanitar, în pericol dacă apare o variantă românească de COVID

Trei specialişti în domeniul sănătăţii avertizează că este posibil să apară o variantă românească de COVID-19 deoarece numărul infectărilor cu noul coronavirus este în continuă creştere, iar populaţia este preponderent nevaccinată.
Medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, se teme că ar putea apărea o variantă românească de COVID-19.

Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond şi s-o luăm de la capăt. (…) Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toţii consecinţele lipsei de decizie”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra
La rândul său, dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a precizat că „există posibilitatea de a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coşmar”.

Medicul a explicat şi de ce s-au format noi tulpini de COVID-19. Variantele s-au dezvoltat în ţari cu o mare densitate a populaţiei, condiţii de sărăcie, cu restricţii foarte puţine sau conduse de lideri politici care nu credeau în existenţa virusului.

De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o ţară care are un segment mare din populaţie imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA”, a declarat medicul Popovici

sursa