Auto

Şoferii români ar putea să-şi cumpere asigurare auto direct din Germania sau alte state UE

Asigurările de tip insurtech trec printr-o dezvoltare fără precedent la nivel mondial, iar România pare că nu este exclusă din planurile acestor companii de ultimă generație, caracterizate prin flexibilitate, o structură suplă și planuri de dezvoltare rapidă.
În prezent, pe piața din România activează o singură societate de asigurări care, la bază, se definește ca un „insurtech”. Este vorba despre grecii de la Hellas Direct (HD Insurance), înregistrați în Cipru și activi în România printr-o sucursală directă. Așa cum anunțam zilele trecute, se pregătește să își lanseze activitatea și Eazy Asigurări, societate înregistrată și supravegheată din România care a anunțat, de asemenea, că va avea o activitate de tip „insurtech”.
Numărul jucătorilor de acest tip va crește, însă, în trend cu ce se întâmplă în țările mai dezvoltate, iar RCA va fi ținta predilectă, având în vedere că această linie este încă etalonul pieței locale. O discuție despre ce înseamnă insurtech nu este neapărat una simplă, dar, în esență vorbim despre societăți de asigurare care se bazează pe atragerea de finanțări de la investitori diverși (fonduri, bănci, persoane fizice), care sunt caracterizate printr-o flexibilitate decizională și o capacitate de adaptare foarte ridicate și care lucrează, în general, cu un număr de mic de angajați, încercând să externalizeze funcțiile importante (vânzări, daune).

În mod normal, așa cum arată și numele, activitatea acestor tip de societăți este digitalizată la nivelul tuturor proceselor specifice asigurărilor, adică de la subscriere la distribuție și gestionarea dosarelor de daună. Totuși, în funcție de specificul fiecărei piețe firmele se adaptează. HD, de exemplu, vinde în Grecia exclusiv online, dar în România o face prin asocieri cu brokeri de rețea (care vând fizic, prin sute de agenți din teritoriu). La fel și în cazul procedurilor privind daunele, care în Grecia sunt digitalizate total în cazul HD.
Există două modalități prin care firmele reglementate și supravegheate într-o țară din UE să poată intra pe piețe din alte state UE. Prima dintre ele este Freedom of Service (FOS) și presupune ca firma respectivă să subscrie pur și simplu direct, fără a avea nevoie de o sucursală locală. A doua este Freedom of Establishment (FOE) și presupune ca respectiva firmă să își deschidă o sucursală locală a cărei conducere să fie avizată de autoritatea de supraveghere. Acest al doilea tip de pașaportare presupune un anumit tip de control din partea autorităților locale, fiind din acest motiv preferat de ASF. Atât Axeria Iard (care nu e fintech, dar e înregistrată afară, în Franța) cât și HD au sucursale în România.

Un alt jucător din insurtech interesat de piața RCA din România vine din Franța. Este vorba despre Wakam, un jucător mic pentru piața de unde vine, dar foarte mare pentru România. Francezii nu au decocamdată licența pentru RCA, însă sunt pe cale să o obțină, în Franța. Societatea, prezentă deja pe mai multe piețe europene, a anunțat, în raportul pe 2022, că este interesată și de România.

sursa

Citeste si...