Extern

Starea de Urgenta în Republica Moldova se prelungeşte până în data de 15 aprilie

Starea de urgenţă în sănătatea publică în Republica Moldova se prelungeşte până în data de 15 aprilie, cu posibilitatea revizuirii acesteia, a decis Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP).

Starea de urgenţă în sănătatea publică în Republica Moldova se prelungeşte

Decizia a fost luată în condițiile în care în a şasea săptămână din 2021, comparativ cu săptămâna precedentă, numărul de cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 a crescut cu 17,9%. În ultimele 14 zile, în 9 raioane a fost instituit codul portocaliu (Cahul, Căuşeni, Donduşeni, Făleşti, Rezina, Rîşcani, Soroca, Ştefan Vodă, Ungheni), iar în celelalte 29 – codul roşu de alertă.

CNESP a instituit restricţii suplimentare pentru a preveni răspândirea COVID-19. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale, ce va fi sistată în zilele de weekend, începând cu 17 februarie. Din această zi se restricţionează şi activitatea pieţelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, cu excepţia pieţelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanţi la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20. Cinematografele rămân închise, la fel şi cluburile de noapte şi discotecile.

CNESP a decis şi limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar şi cel rutier la nivel de municipiu, raion sau între raioane – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Se impune asigurarea unui spaţiu de 4 metri pătraţi pentru un vizitator în spaţiile comerciale închise.

Totodată, angajaţii autorităţilor adminsitrative centrale subordonate guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 şi pauză de masă de la 12.00 până la 12:30, cu ajustări ulterioare, în funcţie de situaţia epidemiologică.

Instituţiile de învăţământ din Republica Moldova rămân să funcţioneze fără restricţii, conform Radio Chişinău. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de mul’umire pe pagina de Facebook pentru ajutorul umanitar gratuit pe care în primește din România, în contextul crizei sanitare generată de pandemia de COVID-19.

sursa

Citeste si...