Extern

SUA desfășoară bombardiere B-1 în Norvegia pentru a trimite un mesaj către Rusia

Forțele aeriene americane desfășoară bombardiere B-1 în Norvegia pentru prima dată într-o mișcare care trimite un mesaj clar către Moscova că armata SUA va opera în regiunea arctică importantă strategică și va demonstra că va apăra aliații din zonă împotriva oricărei agresiuni rusești aproape de granița țării.

Patru bombardiere B-1 ale Forțelor Aeriene ale SUA și aproximativ 200 de angajați de la Forța Aeriană Dyess din Texas sunt dislocate în baza aeriană Orland din Norvegia, iar în următoarele trei săptămâni, misiunile vor începe în Cercul polar polar și în spațiul aerian internațional din nord-vestul Rusiei, potrivit mai multor oficiali ai apărării.
Până acum, misiunile militare asupra Arcticii fuseseră în mare parte organizate din Regatul Unit. Mișcarea forțelor mult mai aproape de Rusia înseamnă că SUA vor putea reacționa mai repede la potențialele agresiuni ale Rusiei, spun oficialii.
„Pregătirea operațională și capacitatea noastră de a sprijini aliații și partenerii și de a răspunde cu rapiditate sunt esențiale pentru succesul combinat”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul forțelor aeriene americane din Europa și Africa.

În ultimele câteva luni, Pentagonul a operat grupuri similare de bombardiere B-52 în Orientul Mijlociu ca mijloc de a demonstra capacitatea SUA de a muta rapid bunuri militare în regiuni potențial tensionate. Aceste misiuni de bombardiere durează câteva săptămâni pentru a fi planificate, astfel încât desfășurarea Norvegiei este în lucru de ceva timp, spun oficialii.
Președintele Joe Biden a demonstrat deja că este pregătit să adopte o abordare mai dură față de Moscova față de predecesorul său, Donald Trump. El a ținut primul său apel la sfârșitul lunii trecute cu președintele rus Vladimir Putin și l-a confruntat cu o serie de probleme, de la un recent atac masiv cibernetic până la presupusa otrăvire a liderului opoziției din țară.
Departamentul Apărării a fost profund îngrijorat de acțiunile militare rusești de a opri accesul potențial la Arctica pentru resursele naturale și accesul maritim, deoarece continuă să militarizeze regiunea arctică.

sursa

Citeste si...