Extern

SUA impun restricţii în cazul persoanelor care vin din India

Președintele SUA, Joe Biden a decis vineri să se impună restricții în cazul persoanelor care vin din India, țară care se confruntă cu o criză sanitară după ce a înregistrat un record de decese și cazuri noi de Covid-19.

„La recomandarea Centrelor americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), administraţia va impune restricţii asupra călătoriilor din India”, a recomandat Casa Albă.

Această decizie va intra în vigoare pe 4 mai, potrvit sursei citate.

Restricţiile nu se vor aplica studenţilor care vin în Statele Unite pentru cursuri în toamnă.

Mai multe ţări au impus restricţii pentru persoanele care vin din India. În Franţa, persoanele stau în izolare 10 zile de la sosire. Belgia a decis marţi să le refuze intrarea.

India, ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, se confruntă cu un val extrem de agresiv de pandemie după ce pe teritoriul său a fost depistată o nouă variantă a coronavirusului. Denumită B.1.617, aceasta este descrisă ca fiind „dublu mutantă” deoarece are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei spike prin care coronavirusul se ataşează de celulele umane.

Prima mutaţie e suspectată că reduce eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente şi sporeşte riscul de reinfectare, iar a doua permite virusului să devină și mai contagios. Varianta indiană de coronavirus poate fi considerată cea mai periculoasă deoarece este prima la care aceste mutaţii sunt detectate împreună.

Duminică, India a înregistrat un record mondial de aproape 350.000 de infectări. Luni, numărul s-a apropiat de 320.000. Sistemul sanitar e în colaps: spitalele sunt arhipline, oamenii mor la ușa lor, iar familiile imploră în zadar ca bolnavii lor să primească oxigen.

India a înregistrat de la debutul pandemiei peste 17,6 milioane de cazuri de coronavirus. 197.880 de oameni au murit.

sursa

Citeste si...