Extern

Testele nucleare franceze au contaminat peste 110.000 de persoane, potrivit studiului

Un studiu a afirmat că Franța a ascuns adevăratul impact al testelor sale nucleare în Pacific din anii 1960 până în anii 1990.

Cercetătorii au folosit documente, calcule și mărturii militare franceze declasificate pentru a reconstitui impactul mai multor teste.

Ei au estimat că aproximativ 110.000 de persoane din Polinezia Franceză au fost afectate de impactul radioactiv.

Numărul reprezenta „aproape întreaga” populație la acea vreme, au descoperit cercetătorii.

Polinezia Franceză, un teritoriu francez alcătuit din sute de insule și atoli, inclusiv Tahiti, a fost locul a zeci de teste nucleare de peste 30 de ani.

Pe parcursul a doi ani, cercetătorii au analizat în jur de 2.000 de documente eliberate de armata franceză și au recreat impactul „celui mai contaminant” dintre testele nucleare ale Franței efectuate între 1966 și 1974.
Cel de-al 41-lea test a avut loc peste atolul Mururoa la 17 iulie 1974, când norul atomic a luat o traiectorie diferită de cea planificată. La aproximativ 42 de ore după testul cu numele de cod Centaur, „locuitorii din Tahiti și din insulele din jur ale grupului Windward au fost supuși unor cantități semnificative de radiații ionizante”, se arată în raport.

Zona a găzduit 110.000 de oameni, iar orașul principal din Tahiti, Papeete, singur avea o populație de 80.000.

Conform anchetei, radiația rezultată din testele franceze a fost între două și 10 ori mai mare decât estimările date de Comisia pentru energie atomică (CEA) din Franța într-un raport din 2006.

Un motiv, conform concluziilor, este acela că CEA „nu a ținut cont întotdeauna de consumul de apă de ploaie contaminată” la calcularea dozei de radiații la care ar fi putut fi expuși indivizii.

Catherine Serda, care era un copil la momentul testelor, a declarat pentru radio France Inter că opt membri ai familiei sale au contractat cancer. „Acest lucru nu este normal. De ce avem atât de mult cancer acolo?”

Studiul CEA a fost utilizat ca bază pentru a determina dacă oamenii erau eligibili pentru compensații din partea guvernului francez.

Șeful comisiei franceze de compensare a victimelor nucleare, Alain Chrisnacht, a declarat presei franceze că impactul asupra zonei Tahiti a fost deja documentat și că au fost convenite un număr mare de cereri de despăgubire.

Cu toate acestea, în raport se menționează doar 63 de civili polinezieni care au primit despăgubiri până acum.

sursa