ActualitatePolitica

Toata lumea in strada! S-a aprobat legea gratieri azi-noapte, Klaus Iohannis lupta din rasputeri sa o blocheze!

Alerta maxima in Romania, romanii sunt in strada peste 2.000 pana in acest moment, s-a aprobat legea gratieri iar acest lucru a pornit o noua revolta, s-au anuntat proteste de amploare diseara, relateaza www.realitatea.net.

Presedinele Romaniei, Klaus Iohannis lupta din rasputeri sa blocheze aceasta lege a gratieri, incat a apelat la avocatul poporului, Victor Ciorba.

Romanii sunt abuzati, jandarmii au dat cu spreiuri paralizante si gazuri la crimogene.

După o noapte de proteste, Guvernul s-a trezit, miercuri dimineață, cu o nouă serie de manifestanți în Piața Victoriei. Aproape 2.000 de oameni au ieșit pentru a protesta față de decizia Executivului de a adopta proiectele grațierii și modificării Codului penal și Codului de procedură penală.

Ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri.

În textul ordonanței de urgență se prevede, referitor la abuzul în serviciu, că răspunderea penală intervine doar în cazul unei pagube materiale de peste 200.000 de lei.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență a Guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în documentul citat.

Ordonanța de urgență mai prevede că aceste dispoziții nu se aplică „în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

 

Este modificat, totodată, primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, fiind exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt „persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură.

În noua formă, alineatul prevede că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

„Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod penal și a Legii 135 Cod de procedură penală.

Practic, prin această ordonanță de urgență, (…) am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache, la Palatul Victoria.

„Nu este sancționat penal.

Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează și nu mai este sancționat penal.

Asta ne-a recomandat și Curtea, să stabilim un cuantum. Ținând cont de condițiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanța putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000.

Dacă vă uitați în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro și atunci, în aceste condiții, am stabilit această sumă de 200.000 de lei.

Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu…

Nu, l-am reglementat mai bine și l-am pus în concordanță cu decizia Curții”, a precizat Iordache.

„Este făcută o modificare și o mai mare clarificare, astfel încât în șase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân.

Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele șase luni”, a adăugat Iordache.

 

 

 

 

Citeste si...