Extern

Traian Băsescu: „Trebuie să trimitem Ucrainei echipamente militare defensive şi să consolidăm militar flancul estic al Uniunii Europene”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avut un discurs în plenu Parlamentului European de la Strasbourg pe tema "Securitate de la frontiera de Est a Ucrainei".

Traian Băsescu a declarat că este nevoie ca Ucraina să primească echipamente militare defensive din partea Uniunii Europene, precizând totodată că trebuie ca flancul miliar de Răsărit al Uniunii Europene și NATO să fie consolidat.

„Moscova solicită garanţii de securitate din partea SUA şi a NATO, precum că Alianţa Nord Atlantică nu se va extinde spre Est, în condiţiile în care, ca state independente şi suverane, Ucraina şi Georgia doresc acest lucru.
Declaraţia ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov este edificatoare, citez, „Lipsa de progres în soluţionarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar şi tehnico-militar”.

Trupele Armatei Ruse mobilizate la frontiera estică a Ucrainei au semnificaţia unei pregătiri pentru invazie, ca răspuns militar al Rusiei.

Obiectivul este ocuparea estului şi sudului Ucrainei până la Gurile Dunării (până pe Braţul Chilia), realizându-se astfel legătura teritorială cu Crimeea ocupată, dar şi accesul direct la Dunăre.

Uniunea ameninţă Rusia cu sancţiuni, iar Putin ar putea închide robinetul GAZPROM. În loc să căutăm surse alternative de aprovizionare cu energie, am cumpărat cantităţi de gaze tot mai mari de la GAZPROM, bani cu care Preşedintele Putin a modernizat amata care astăzi este masată la frontierele Ucrainei.

Trebuie să trimitem Ucrainei echipamente militare defensive. Trebuie să consolidăm militar flancul estic al Uniunii Europene şi al NATO. Trebuie să găsim treptat alternative la GAZPROM.

Germania trebuie să renunțe la darea în exploatare a gazoductului NORTH STREAM 2.”, a spus Traian Băsescu în Parlamentul European.

sursa

Citeste si...