Actualitate

TREBUIE SA STII-Cum alegi procesorul cel mai bun

TREBUIE SA STII-Cum alegi procesorul cel mai bunCand incerci sa iti completezi un sistem desktop asamblandu-l din componente sau cand se pune problema sa faci un update la PC sau pentru un laptop, primul si cel mai important produs la care trebuie sa te gandesti este procesorul.

Gandeste-te la acesta ca fiind centrul de decizii al calculatorului tau, in sensul ca are rolul de a indeplini 4 functii esentiale: identificare de date(selectandu-le pe cele cu care i se cere sa lucreze in cadrul unei anumite comenzi), decodare de informatie, executare de actiuni(in functie de ce comenzi primeste) si writeback(o metoda de updatare a datelor din memoria cache, care permite optimizarea vitezei de procesare).

Nu e atat de usor sa retii toate datele si caracteristicile tehnice despre un procesor de PC si nici sa il alegi pe cont propriu.

De cele mai multe ori, preferi sa accepti sfatul lucratorului comercial cu care vorbesti in magazin. Noi suntem de parere ca se poate si altfel, si nu trebuie sa fii un guru in domeniul IT ca sa reprezinti un cumparator bine informat.

Pentru persoanele care sunt gata sa afle unde gasesc procesoare la preturi bune si care sunt criteriile de selectare, iata cele mai importante astfel de aspecte explicate.
E important sa iti stabilesti din start pentru ce cumperi componenta respectiva, pentru ca in functie de raspunsul tau, poti alege un procesor de laptop sau unul pentru sistem desktop, poti avea nevoie de un procesor de gaming si pentru prelucrare grafica, mai performant, sau de unul conventional, pentru sarcini simple(redactare, browsing etc). Nu in ultimul rand, fie alegi un intreg sistem format din diverse componente, si atunci ai libertate mai mare de a selecta unitatea de procesare, fie se pune problema unui update, iar in acest caz esti conditionat clar de vechea configuratie a calculatorului tau si in principal de placa de baza pe care o detii.
Va trebui sa alegi intre un procesor Intel si unul AMD. Vrand -nevrand, acesta este primul criteriu de luat in seama cand iti asamblezi computerul de la zero. In cazul in care ai deja o placa de baza configurata pentru una dintre aceste doua platforme, e clar din start ce marca vei alege.

Modelele AMD sunt apreciate de catre cei care pleaca la cumparaturi cu un buget redus. In Romania si chiar si pe intreg mapamondul, acestea au unele dintre cele mai bune preturi, indiferent de generatia din care fac parte. Asadar, daca bugetul constituie prima ta prioritate, ai sa alegi AMD.

Modelele Intel sunt usor mai costisitoare, iar unii considera ca pe buna dreptate, intrucat, in multe cazuri, sunt si mai performante, insa exista si unele exceptii de la aceasta regula. Ceea ce te intereseaza si ce poti compara este generatia si familia de productie.
Pentru Intel o sa auzi mentionate procesoarele Celeron, Pentium si Intel Core. Cele mai performante la ora actuala sunt considerate piesele din gama Intel Core, lasand in urma fostii lideri de clasament din gama Pentium si trimitand piesele din famila Celeron in capatul inferior al listei popularitatii actuale.

In ciuda acestei dispozitii, exista modele, cum ar fi piesele Celeron lansate incepand cu ianuarie 2014(primul fiind Celeron G1820), care demonstreaza performante optime pentru a fi integrate in sisteme desktop conventionale. Prin pretul de achizitie scazut, acestea fac o concurenta reala modelelor AMD cu capabilitati restranse, desi sunt mai bune.

Din familia Pentium, modelele lansate dupa 2010, cu arhitectura Sandy Bridge si Ivy Bridge sunt considerate alegeri de mijloc excelente, intrucat unele incorporeaza chipseturi utilizate si in componenta mai performantelor procesoare i3 si i5.

Referitor la gama Intel Core, aici piesele Core i3, Core i5 si i7, lansate incepand cu 2009, sunt cele care te intereseaza. Multe pareri despre cele mai bune procesoare identifica variantele i7 cu arhitectura Ivy Bridge-E, Haswell si Skylake in fruntea clasamentului mondial, recomandate si pentru gaming.

Ca raport pret – calitate, a doua versiune este mai accesibila. Pentru i5, modelul cu microarhitectura Haswell si 4 nuclee, lansat in 2013, continua sa fie foarte achizitionat, intrucat mai recentele Broadwell si Skylake inca se vand destul de costisitor. Modelele de procesor i3 au toate cate 2 nuclee, iar cele cu microarhitectura Haswell si Skylake sunt cele mai recent trimise pe piata.
In privinta AMD, cele mai apreciate familii de procesoare sunt: Semprom, Athlon, Athlon II, Phenon si FX. Cele recomandate pentru desktopuri conventionale, care nu trebuie sa indeplineasca sarcini foarte complexe si sa ruleze programe avansate, fiind implicit variante foarte usor de achizitionat prin prisma costului scazut, raman piesele Semprom si Athlon. Familia Athlon II constituie un concurent destul de bun pentru Intel Celeron, avand si costuri similare.

Unele Piese FX(Exp: FX 6200) si Phenon II au intrecut modelele i3, si fac o concurenta redutabila variantelor Intel Core i5, existand propuneri situate chiar mai sus in top. Pentru gaming si fiind chiar printre cele mai performante procesoare AMD recomandam oricare model FX lansat dupa FX 8150.

Citeste tot pe clovis.ro

Citeste si...