Extern

Turcia spune că nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că delegația suedeză și cea finlandeză nu ar trebui să se mai deranjeze să vină la Ankara pentru a încerca să îl convingă să aprobe candidaturile Suediei și Finlandei la NATO
Guvernul Suediei a luat decizia formală de a aplica pentru aderarea la NATO, a anunțat premierul suedez Magdalena Andersson, luni, la o zi de momentul în care președintele finlandez Sauli Niinisto confirma că și Helsinkiul va face același lucru.

Turcia și-a surprins aliații din NATO săptămâna trecută, când anunța că nu vede cele două candidaturi într-o notă pozitivă, invocând în principal istoricul pe care l-ar avea Suedia și Finlanda în ceea ce privește găzduirea grupărilor pe care Ankara le-a încadrat în lista organizațiilor teroriste.
Într-o conferință de presă desfășurată luni, Erdogan a reiterat că Turcia nu va aproba cele două candidaturi de aderare la NATO. Cu acest prilej, liderul turc a acuzat Suedia că ar fi un „incubator” pentru organizații teroriste și că ar avea teroriști chiar și în parlamentul de la Stockholm.

„Niciuna dintre aceste țări nu au o atitudine clară, deschisă cu privire la organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele”, a declarat președintele Turciei.

Tot luni, dar ceva mai devreme, Ministerul suedez al afacerilor externe anunța că Suedia și Finlanda intenționează să trimită în Turcia reprezentanți de rang înalt pentru a aborda obiecțiile Ankarei.

„(Reprezentanții din Finlanda și Suedia) vin în Turcia luni. Vin să ne convingă? Scuzați-mă, dar nu ar trebui să se mai obosească”, a fost replica lui Erdogan.

Dacă Suedia și Finlanda aderă la NATO, susține el, Alianța Nord-Atlantică va deveni „un loc în care sunt concentrați reprezentanți ai organizațiilor teroriste”.

Mai concret, Ankara consideră că Suedia și Finlanda adăpostesc oameni care au legături cu grupări pe care partea turcă le-a încadrat în lista organizațiilor teroriste, cum ar fi Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) și adepții lui Fethullah Gulen, acuzat că a orchestrat tentativă eșuată de puci din 2016.

Televiziunea turcă de stat TRT Haber relata luni că Suedia și Finlanda ar fi refuzat să aprobe repatrierea a 33 de persoane, în ciuda solicitărilor transmise de Turcia.

Mai mult, Erdogan spune că Turcia se opune candidaturilor de aderare care se referă la țări ce au introdus sancțiuni împotriva sa. Suedia și Finlanda au introdus embargouri pe exporturile de arme turcești după incursiunea pe care au pus-o în scenă trupele Ankarei în Siria în 2019.

Pe de altă parte, NATO și SUA s-au arătat încrezătoare că Turcia nu va bloca aderarea Finlandei și Suediei, ceea ce – dacă se concretizează – ar fi cea mai importantă consecință strategică pe care a produs-o până acum invazia rusă în Ucraina.

sursa