Social

Una din trei femei este supusă violenței – OMS

Una din trei femei la nivel global, în jur de 736 de milioane, au fost supuse violenței fizice sau sexuale în timpul vieții lor, potrivit unei noi analize a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Noul raport sugerează că, deși numărul femeilor afectate de violență a rămas în mare parte neschimbat de la ultimul studiu global al OMS din 2013, această violență începe la o vârstă fragedă.

Una din patru femei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani va fi deja supusă violenței de către un partener intim până la vârsta de 20 de ani.

OMS spune că acesta este cel mai mare studiu realizat vreodată de acest gen, actualizând estimările anterioare lansate în 2013. Organizația a analizat datele din sondajele existente în 161 de țări între anii 2000 și 2018 pentru a produce aceste noi estimări. Studiul nu include date din pandemia Covid-19.
S-a constatat că violența partenerului intim este cea mai răspândită formă globală de abuz raportată, aproximativ 641 de milioane de femei spunând că au experimentat-o. Cu toate acestea, 6% dintre femeile din întreaga lume au declarat că au fost agresate de altcineva decât soțul sau partenerul lor.

„Violența împotriva femeilor este o problemă globală de sănătate publică de proporții pandemice și începe de la o vârstă fragedă”, a declarat pentru BBC scriitoarea studiului, dr. Claudia Garcia-Moreno. „Numărul ar putea fi mult mai mare, deoarece frica de stigmatizare ar putea fi o barieră pentru multe femei care raportează violență sexuală”.

Unde este mai probabil ca femeile să fie afectate?
Raportul sugerează că femeile care trăiesc în țări cu venituri mici, inclusiv Insulele Oceanice, cum ar fi Fiji, Asia de Sud și Africa subsahariană, sunt mai susceptibile să fi experimentat violență fizică și / sau sexuală în partenerii sexuali în viața lor.
sursa

Citeste si...