Advertoriale

Durerea în talpă. De ce apare și ce afecțiuni poate indica?

Piciorul are un rol vital în susținerea greutății corporale și în mișcare. Uneori, ca urmare a suprasolicitării sau a unor afecțiuni, apare durerea și disconfortul. Durerea în talpă este o experiență foarte neplăcută, care poate crea o senzație neplăcută în timpul mersului. Cauzele pot fi multiple, iar prezența durerii poate indica diferite afecțiuni.   

Încălțăminte nepotrivită

Alegerea unor încălțări potrivite este esențială pentru menținerea biomecanicii optime a piciorului. Încălțămintea inadecvată are următoarele caracteristici:

  • dimensiuni prea mari sau mici;
  • tocuri înalte;
  • material inadecvat;
  • lipsa suportului pentru arcada plantară. 

 

Pantofii care nu conferă susținerea corespunzătoarea a piciorului poate determina suprasolicitarea tendoanelor și a ligamentelor. În acest mod, apare durerea și dificultatea la mers. Însă, purtarea unor încălțări nepotrivite poate conduce și la apariția altor afecțiuni, precum entorsa acuta de glezna

Malformații ale piciorului

În unele situații, malformațiile congenitale sau dobândite pot determina durere și neplăcere. Cele mai des întâlnite afecțiuni sunt:

  • platfus (piciorul plat);
  • piciorul strâmb varus equin;
  • luxația congenitală de șold.

 

Multe dintre malformații pot fi ameliorate dacă sunt tratate încă din primele stadii ale bolii. Pentru a ști care este cea mai bună opțiune de tratament platfus este indicat a consulta medicul ortoped. 

Sindromul de tunel tarsian

Această afecțiune apare ca urmare a compresiei nervului tibial sau a unei ramuri a acestuia. Durerea din acest sindrom poate apărea atât în timpul mersului, dar și în repaus. Adesea, pacienții diabetici sunt afectați, ca urmare a apariției neuropatiei (afectării fibrelor nervoase) cauzată de hiperglicemie.   

Fasceita plantară

O altă cauză frecventă a durerii în talpă este fasceita plantară. Aceasta reprezintă inflamația fasciei plantare, un ligament ce formează arcul plantar și care are un rol important în susținerea greutății corporale. Caracteristic acestei patologii este durerea care se manifestă după o perioadă de repaus. 

Bursita

Bursele sunt mici cavități ce conțin lichid sinovial și care se află la nivelul articulației. Rolul acestora constă în reducerea forțelor de frecare asupra articulațiilor, protejându-le. În urma suprasolicitării articulației, apare inflamația burselor, cunoscută ca bursită. Aceasta se manifestă prin durere situată în zona centrală a tălpii, care se intensifică în timpul efortului fizic. 

Traumatismele

Traumatismele pot fi generate în cadrul antrenamentelor sportive sau în afara acestora. În funcție de tipul de leziune, durerea poate fi însoțită și de alte semne, precum:

  • tumefacție (umflare);
  • modificarea conformației anatomice normale;
  • eritem (înroșire).

 

Cauzele care duc la traumatisme și apariția durerii pot fi:

  • suprasolicitarea articulațiilor;
  • modificarea bruscă a intensității antrenamentelor sportive;
  • echipament inadecvat;
  • nerespectarea pauzelor de odihnă. 

 

Durerea în talpă poate constitui o problemă complexă și variată, ce are diferite cauze. Este important a observa caracteristicile durerii, când apare, dacă este însoțită și de alte simptome, ce factori o accentuează sau o reduc. Ascultă-ți corpul și acordă atenție semnelor și simptomelor pe care le resimți. Mergi la medicul ortoped și respectă indicațiile acestuia, deoarece fiecare abordare este unică. 

 

Sursa foto: Freepik