Politica

Virgil Popescu a găsit soluţia pentru frigul din casele românilor

Uniunea Europeană a recomandat economie de energie la orele de vârf, iar ministrul Energiei din România a venit cu o soluţie originală care aminteşte de neagră perioadă a comunismului şi nelipsita „pătură în plus”.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a îndemnat populaţia să schimbe becurile vechi cu becuri economice, să schimbe centrala şi să-şi pună panouri voltaice. Criticat pentru faptul că toate aceste investiţii sunt extrem de costisitoare, ministrul Popescu a venit cu soluţia comunistă a „păturii în plus”. Virgil Popescu a declarat că „port blugi în casă, indiferent de anotimp”. A mai adăugat că „nu am purtat niciodată pantaloni scurţi. Nu stau la 20 de grade, pe la 22-23 de grade mă simt bine, trebuie să recunosc. Nici mai sus, dar nici la 19 grade”.

Potrivit unui studiu, 1 din 4 români vor să economisească energie electrică, căldură şi gaz, făcând faţă frigului cu haine groase.
Din cauza panicii că s-ar putea ajunge la raţionalizare sau că factura la căldura va creşte, românii au început să ia măsuri. Marile lanţuri magazine online au început să facă vânzări profitabile cu pături groase, geci, pantaloni şi puloverele de iarnă, dar şi de lemne, topoare şi calorifere electrice.

Declaraţia ministrului Energiei ar putea fi însă la fel de supărătoare ca cea a fostului prim-ministru liberal, Florin Cîţu, când în august 2021 a fost întrebat dacă ştie preţul franzelei, a declarat că „Nu mănânc pâine”.

Deşi pare să fie un îndemn sănătos fiincă pâinea conţine carbohidraţi, declaraţia sa a atras un val de critici şi reacţii negative. Opozanţii ar asocia declaraţiile liberalilor cu cea a ultimei regine a Franţei, Maria Antoaneta.

Când a fost întrebată ce ar putea să facă în privinţa francezilor înfometaţi, ea ar fi spus „dacă nu au pâine, să mănânce cozonac”. Deşi expresia i-a fost atribuită, în realitate nu a rostit-o niciodată. Expresia apare în cartea a şasea din Confesiunile lui Jean-Jacques Rousseau.

În carte, Rousseau povesteşte un episod în care căuta pâine pentru a însoţi nişte vin pe care-l furase. Simţindu-se prea elegant îmbrăcat pentru a intra într-o brutărie obişnuită, şi-a amintit cuvintele unei „mare prinţese”:

În cele din urmă mi-am amintit de ultima soluţie a unei mari prinţese care, când i s-a spus că ţăranii nu au pâine, a răspuns: „Atunci să mănânce brioşe”. Se întâmplase înainte de declanşarea Revoluţiei Franceze.

În Cartea lui Jin, o cronică chinezească din secolul al VII-lea, relatează că atunci când împăratului Hui i s-a spus că oamenii lui mor de foame pentru că nu mai este orez, el a spus: „ Atunci, să mănânce terci cu carne măcinată”.

sursa