Actualitate

VESTE BUNA pentru romanii din strainatate! Dupa un an de munca in Diaspora, vei primi in Romania o pensie in valoare de…

VESTE BUNA pentru romanii din strainatate! Dupa un an de munca in Diaspora, vei primi in Romania o pensie in valoare de…Veste extraordinara pentru toti romanii care muncesc in strainatate si se reintorc inapoi in Romania, acestia vor primi de la tara in care a lucrat o suma de bani, sub forma de pensie, dupa un an de lucru, relateaza jurnalmm.ro.

De la intrarea Romaniei in UE, in 2017, foarte multi romanii sunt plecati peste hotare la munca, pentru ca in Romania munca lor nu ii ajuta la traiul de zi cu zi.

Ce trebuie să faci că să obții pensie europeană?

Cetățenii români care au muncit mai mulți ani peste hotare sau cel puțin un an, iar la momentul pensionării decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă țara membră UE, pot solicita pensia statului pentru care au muncit din locul în care se află în perioadă pensionării.

Pensia va fi calculată conform legilor din fiecare stat pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel, încât să se obțină o singură pensie.

Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de unde se află persoana pensionată.

Așadar, românii care au muncit în mai multe țări europene în ultimii ani cu contracte și au plătit impozite în mai multe locuri pot primi pensie comunitară.

Stagiul minim de cotizare atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi este de 15 ani.

Vârsta standard de pensionare este în prezent de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

 

Citeste si...