Sanatate

Veste neașteptată pentru persoanele vaccinate cu AstraZeneca

Un al treilea vaccin anti-Covid urmează să fie oferit de Pfizer celor peste 50 de ani, în încercarea de a stopa răspândirea variante Delta și de a menține ferm Marea Britanie în afara blocării.
Pfizer a anunțat că va oferi vaccinul lor tuturor celor peste 50 de ani vaccinați cu AstraZeneca din această toamnă. Acesta trebuie administrat împreună cu vaccinul gripal anual, fie ca un nou vaccin conceput pentru a combate variantele, fie ca o altă doză dintr-un vaccin existent.

Vaccinul AstraZeneca a fost utilizat în principal pe britanicii mai în vârstă în programul de vaccinare – dar o sursă a spus că cei care au primit mai întâi vaccinul Oxford acum „ar primi un rapel mRNA”.

De ce vor primi al treilea rapel diferit cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca
AstraZeneca nu este un vaccin ARNm – în timp ce Pfizer și Moderna sunt. Acesta ar fi singurul motiv în ceea ce priveşte amestecarea și potrivirea vaccinurilor, a declarat pentru Sunday Times o sursă guvernamentală.

Un studiu din Marea Britanie a arătat că persoanele care au primit deja două doze de vaccin AstraZeneca ar putea avea un răspuns imun mai puternic dacă li s-ar administra un vaccin diferit ca rapel.

Karina Butler, președinta Comitetului consultativ național pentru imunizare, a declarat miercuri pentru RTE Radio 1: „Departamentul ia în considerare în prezent sfaturile noastre care le-au fost transmise. Am făcut recomandări. În mod corect, datele care au apărut la amestecarea vaccinurilor au fost încurajatoare, dar au existat foarte puține date despre aceasta. Trebuie să aștepți să vezi”.

În martie, s-a anunțat că cei peste 70 de ani li se vor oferi un rapel Covid din septembrie în baza noilor planuri guvernamentale. Șeful vaccinurilor, Nadhim Zahawi, a declarat că unor persoane li se va administra trei doze de vaccin în primele 10 luni.

sursa