Extern

Zeci de oameni au murit în Canada pe fondul unei valuri de căldură fără precedent care a spulberat recordurile de temperatură.

Poliția din zona Vancouver a răspuns la peste 130 de decese subite de vineri. Majoritatea erau vârstnici sau aveau condiții de sănătate subiacente, căldura fiind adesea un factor care contribuie.

Canada și-a doborât recordul de temperatură pentru a treia zi consecutivă marți – 49,6C (121,3F) în Lytton, Columbia Britanică.

Nord-vestul SUA a înregistrat, de asemenea, maxime record – și o serie de decese.

Experții spun că schimbările climatice ar trebui să crească frecvența evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură. Cu toate acestea, legarea oricărui eveniment la încălzirea globală este complicată.

Viața în „cel mai fierbinte loc de pe Pământ”
Un ghid foarte simplu pentru schimbările climatice
Ce este încălzirea globală?
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că valul de căldură este legat de schimbările climatice într-un discurs de marți, când a lansat un plan de actualizare a rețelei de infrastructură a țării.

Miercuri, el se întâlnește cu guvernatorii statelor din vestul SUA și cu oficialii de pompieri, deoarece începe sezonul anual al incendiilor din America de Nord.

Căldura din zonele de vest ale Canadei și SUA a fost cauzată de o cupolă de aer cald static de înaltă presiune care se întinde din California până în teritoriile arctice. Temperaturile au scăzut în zonele de coastă, dar nu există prea mult răgaz pentru regiunile interioare.

Înainte de duminică, temperaturile din Canada nu depășiseră niciodată 45C.

Premierul Columbia Britanică, John Horgan, a declarat că cea mai fierbinte săptămână pe care a trăit-o vreodată provincia a dus la „consecințe dezastruoase pentru familii și pentru comunități”.

Numărul de decese cauzate de căldură este probabil să crească, deoarece unele zone spun că au răspuns la incidentele cu moarte subită, dar încă nu au strâns numărul.

Numai în Vancouver, se crede că căldura a fost un factor care a contribuit la decesele neașteptate de 65 de persoane de vineri.

sursa

Citeste si...